pic
misc image

Uitleg Whiskey

Het productieproces van whisky bestaat uit verschillende stappen. Namelijk: Mouten, malen, maischen, fermenteren, distilleren en rijpen.

Mouten

Het proces begint met het bevochtigen van gerst, zodat deze kan ontkiemen tot mout; dit wordt mouten genoemd. Het gebruikte water komt uit natuurlijke bronnen en is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Door het water over turf te laten stromen, krijgt de gerst een rokerig karakter. Door de gerst regelmatig te keren, wordt de temperatuur en het kiemproces gecontroleerd. Vroeger gebeurde dit handmatig op een moutvloer, een arbeidsintensief proces waarbij de gerst elke vier uur, 24 uur per dag, moest worden gekeerd. Tegenwoordig gebeurt dit mechanisch in trommelmouterijen. Na een week is de gerst klaar voor verdere verwerking.

Maischen

Tijdens het maischproces worden de gedroogde granen fijn gemalen in de molen. Vervolgens wordt water toegevoegd in de maischkuip. In de resulterende graanpap wordt het zetmeel na verloop van tijd omgezet in suikers. De verkregen vloeistof wordt wort genoemd. Door regelmatig te roeren, scheidt de vloeistof zich van de vaste deeltjes. De vaste deeltjes (draf) blijven achter in de maischkuip en worden verwerkt tot veevoer.

Gisting

De volgende belangrijke stap is de gisting van de suikers. Door toevoeging van gist worden de suikers omgezet in alcohol, waarbij ook kooldioxide vrijkomt, wat zorgt voor schuimvorming. De geproduceerde vloeistof wordt 'wash' genoemd en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 7 tot 8%. Dit gebeurt allemaal in een washback. Traditioneel zijn deze gemaakt van hout, maar veel distilleerderijen hebben ze vervangen door metalen varianten, die gemakkelijker te reinigen en hygiënischer zijn.

Distillatie

De laatste stap in het whiskyproductieproces is distillatie. De wash wordt verhit in een koperen distilleerketel boven het kookpunt. Elke distilleerderij heeft zijn eigen unieke ketels. De wash wordt gekookt in de grootste ketel, de wash-still. De alcohol verdampt sneller dan het water en stijgt op naar een gebogen pijp (lyne arm), waar de alcohol condenseert tot vloeistof. Dit product, low wines, bevat ongeveer 25% alcohol. De vloeistof wordt voor de tweede keer gedistilleerd in de spirit still, waarbij onzuiverheden worden verwijderd.

Het distillaat wordt in drie delen gescheiden:

1. Voorloop (foreshot): Bevat lagere alcoholen die giftig zijn.

2. Middenloop (middle cut): Bevat ethylalcohol en is geschikt voor consumptie.

3. Naloop (after-shot): Bestaat uit hogere alcoholen; een klein deel hiervan wordt opgenomen in het distillaat voor aroma en smaak.

De kwaliteit van het distillaat wordt gecontroleerd met behulp van de spirit safe, een opstelling van glazen schalen. De kleurloze vloeistof die overblijft, de spirit, bevat ongeveer 60 tot 70% alcohol.

Rijping

Na distillatie wordt de spirit opgeslagen in eikenhouten vaten voor minimaal drie jaar, maar vaak veel langer. Vanwege het beperkte aantal eiken in Schotland werden gebruikte vaten ingezet, zoals sherry-, port- of Amerikaanse bourbonvaten. Spaanse sherryvaten waren goedkoper dan Engelse eik, dus werden deze gebruikt. Toen sherryvaten schaarser werden, schakelde men over op Amerikaanse bourbonvaten, die na één keer gebruik beschikbaar kwamen.

Zowel de ketels als de vaten hebben een grote invloed op de smaak en het karakter van de whisky. Sherryvaten geven een sherryachtig karakter, terwijl bourbonvaten een vleugje vanille toevoegen. Tijdens de rijping kan omgevingslucht het vat binnendringen, wat de spirit een uniek karakter geeft afhankelijk van het lokale klimaat. Het deel van de spirit dat verdampt tijdens de rijping wordt de 'Angel's Share' genoemd.

Na het rijpingsproces wordt de spirit verdund met water. Onverdunde whisky wordt 'Cask Strength' genoemd en bevat ongeveer 60% alcohol. Wanneer de spirit uit één enkel vat wordt gebotteld, spreekt men van een 'Single Cask' whisky. Meestal wordt de spirit echter gemengd met andere jaargangen om consistentie te waarborgen; de jongste component bepaalt de leeftijdsaanduiding op de fles.

Bij het mengen met whisky's van andere distilleerderijen spreekt men van een 'Vatted Malt' of een 'Blend'. Sommige distilleerderijen voegen karamel toe om de kleur te verdiepen; dit heeft geen invloed op de smaak.

Finish

Sommige distilleerderijen laten de spirit na de normale rijping overbrengen naar een ander type vat voor een extra rijping, bijvoorbeeld in port- of madeiravaten. Deze extra rijping duurt meestal 6 maanden tot 2 jaar.


Whiskysoorten

In Nederland bestaat de whiskyconsumptie voor ongeveer 90% uit Schotse whisky, waarvan 85% blended Scotch en 5% malt whisky. De overige 10% bestaat uit Ierse, Amerikaanse en Canadese whisky's. Schotse en Canadese dranken worden geschreven als 'whisky', terwijl Ierse en Amerikaanse als 'whiskey'.Hoewel de productiemethoden vergelijkbaar zijn, missen niet-Schotse whisky's de specifieke Schotse klimaatomstandigheden en het karakteristieke karakter van een Scotch.

Ierse Whiskey

Wijkt af door het gebruik van andere granen, zoals haver en tarwe, naast gerst. Er wordt driemaal gedistilleerd 
misc image
misc image
misc image
misc image

Neem gerust contact met ons op

We horen graag van je! Of je nu een vraag hebt, hulp nodig hebt bij je boeking of meer wilt weten over Hotel Zee en Duin, ons team staat voor je klaar. 
Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Anders kun je contact met ons opnemen via info@zeeenduin.nl of bel ons op +31 71 401 3320

Bedankt voor uw aanvraag! We hebben uw formulier ontvangen en nemen binnenkort contact met u op. Met vriendelijke groet, Het team van Zee en Duin Hotel
** Door dit formulier in te vullen, geef ik deze website toestemming om mijn toestemming op te slaan zodat ze op mijn vraag kunnen reageren.
pic

V.O.F. Hotel Zee en Duin 
Boulevard 5, 2225 AA Katwijk aan Zee, 
Netherlands